PROBLEMOS » Teisėsauga

2019-11-18. A. Stanckienė. Kaip mes tapome teisingesni už amerikiečius


Aurelija Stanckienė. Kaip mes tapome teisingesni už amerikiečius

Neringos Venckienės teismo laukimas ir prokurorų priesaikos, kad dabar tai jau jie atsakys į visus klausimus, užgožė labai netikėtą ir džiugią žinią: trisdešimtmetė posovietinės Lietuvos teisėtvarka aplenkė  beveik dešimt kartų ilgiau kurtą JAV teisinę sistemą, o mūsų teismai tapo teisingesni nei amerikiečių! 

Štai konkretūs įrodymai. Lietuvoje yra nuteista visa eilė N.Venckienės giminaičių ir jos šalininkų už vaiko tvirkinimą ir neteisėtą duomenų rinkimą, o štai JAV teismas tokius mūsų prokuratūros įrodymus atmetė ir nurodė pagal šias veikas N. Venckienės neliesti. Neliesti tos, kuri pagal lietuvišką teisėtvarką yra įvardinta kaip tų „nusikalstamų“ veikų organizatorė! Regis, dėl to jau seniai turėjo kilti valstybinis skandalas, tačiau mūsų teisininkai ir politikai apsimeta, kad nieko neįvyko. Prokurorai sako, kad Lietuvos ir JAV teisinės sistemos skirtingos, bet mūsų teismai įrodė, kad mes teisūs.

Vadinasi, mūsų teismai teisingesni nei amerikiečių!

O politikai dar paaiškina, kodėl teisingesni – nes nepasiduoda politikų spaudimui. Štai Amerikoje į N. Venckienės bylą labai energingai kišosi net du parlamentarai, šiuo klausimu net pateikė Kongresui įstatymų pataisas ir niekas jų nepasmerkė!

O štai mūsų politikai, tik parvežus N. Venckienę, lyg pagal komandą, ėmė prisiekinėti, kad tikrai tikrai nesikiš, užsimerks ir nieko nematys. NES MŪSŲ TEISMAI TEISINGESNI UŽ AMERIKIEČIŲ. Ta maža smulkmena, kad šiuo metu kaip tik tiriama dar Lietuvoje negirdėta aukštų teisėjų korupcijos byla, politikų neturi jaudinti – jei tik suabejosi mūsų Temidės teisingumu, tuoj pat prisistatys koks nors politikas a la S. Šedbaro pavidalu ir durs tiesiai pirštu: jei nepasitiki TEISMŲ TEISINGUMU, griauni valstybės pamatus. Ir nedrįsk klausti: kurių teismų teisingumu – Lietuvos ar JAV? 

Būtent taip jaučiausi lapkričio 11-ąją žiūrėdama televizijos laidą „LRT forumas“. Štai keletas citatų ir mano komentarų.

Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius, gindamasis nuo vedančiojo klausimų, kodėl JAV teismas atmetė tiek prokurorų kaltinimų N. Venckienei, atsako taip:
„Šiandien Lietuvoje turime įsigalėjusius teismo sprendimus, kurie buvo analogiškomis veikomis kaltinami [JAV], ir mūsų teismai tikrai vertino, buvo pakankamai duomenų, ir asmenys pripažinti kaltais. Aš noriu pastebėti, kad tikrai šiandien yra pakankami duomenų teigti, kad mažametė Klonio gatvėje buvo tvirkinama ir buvo daromas poveikis jai. Lietuvos teismai yra priėmę nuosprendžius, kad vaikas buvo tvirkinamas. Maža to, mes turime eilę asmenų Lietuvoje, nuteistų dėl informacijos rinkimo, už veikas, kurias organizavo būtent Venckienė.

VU baudžiamosios teisės dėstytojas dr. Remigijaus Merkevičius: „Aš manau, kad prokuroro retorika, kad Venckienė kažką organizavo, kai ji negali būti už tai traukiama atsakomybėn, pažeidžia nekaltumo prezumpciją.“

Mano komentaras: Prokuroras pasako itin skandalingą dalyką: pagal lietuviškus „įrodymus“ JAV nemato net galimybių pradėti teisti „nusikaltimo organizatorę“, o Lietuvos teismai valstybės vardu jau nuteisė eilinius „nusikaltimo“ vykdytojus! Iki šiol žurnalistų kelti klausimai, kad gal prokurorai pagal šias veikas kažką blogai pateikė amerikiečiams, nebetenka jokios prasmės. Prokuroras labai aiškiai pabrėžė: buvo pateikti tie patys kaltinimai, kaip ir Lietuvos teismams. Mūsų teismams tokių „kaltinimų“ užteko, o amerikiečių – ne.

Kodėl taip skiriasi mūsų teisėtvarkos sistemos, klausia vedantysis, o buvęs generalinis prokuroras, buvęs Seimo pirmininkas bei laikinasis Prezidentas Artūras Paulauskas laidoje sako: „Negali būti, kad taip esmingai skirtųsi mūsų sistemos, negali būti, kad JAV nebaustų už vaiko tvirkinimą!“

Tai kokia, mielieji, peršasi išvada?! Teisingai: MŪSŲ TEISMAI TEISINGESNI UŽ AMERIKIEČIŲ. Nes gaudami lygiai tokius pat duomenis, jie N. Venckienės byloje priima visiškai priešingus sprendimus nei amerikiečiai.

Žiūrim laidą toliau ir stebime, kaip Lietuvos politikai, priešingai nei JAV, nesikiša į teisėsaugos sprendimus.
Seimo narys, buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Stasys Šedbaras: „Tikiuosi, kad dabar [N. Venckienei grįžus] bus bandoma ieškoti, surasti ir tą ratą kažkaip uždaryti“.
Vedantysis: „Ko jums dar trūksta?“
Šedbaras: „Vaiko tvirkinimas, žudynių įtakojimas, yra baudžiamas, nežinau, kiek tai pavyks [įrodyti], bet prokurorams atsiranda daugiau galimybių dirbant šia linkme.“
Paulauskas: „Prokuratūra turės atsakyti į klausimą: ar jinai [Venckienė] prisidėjo prie nužudymo.“
Merkevičius: „Jeigu Venckienė neišduota pagal teisinės pagalbos prašymą dėl tų veikų, tai tyrimas dėl tų veikų turi būti nutrauktas.“
Prokuroras: „Prokuratūra nepadėjo taško šioje byloje.“
Šedbaras: „Teisėjas, moteris, įsūnis, kur yra akivaizdūs nužudymai, vienas dienraštis kelia, gal šiek tiek sąmokslo teorijas, ir dėl Ūso, ir dėl paties Kedžio, tai yra pagrįstas, protingas visuomenės dėmesys. Šituo dėmesiu naudosis tie, blogieji politikai, kurie norės pasiimti vieną, kitą papildomą visuomenės balsą.“

Mano komentaras: Sėdžiu pritrenkta. „Sąmokslo teorijos – protingas visuomenės dėmesys“?! Pusę laidos piktinęsis, kad N. Venckienės byla Lietuvoje taip ilgai neištirta dėl neleistino politikų kišimosi, politikas Šedbaras čia pat, toje pačioje laidoje, daro akivaizdžiausią spaudimą prokurorams, vardina, kokias bylas ir ką šie dar turės ištirti, kad „uždarytų ratą“. Kokį ratą, pone Šedabarai, juk jūs nesikišate į teisėtvarkos darbą?! Dar labiau glumina tai, kad nuolat kitiems grėsmingai šaukęs: „Jei nepasitiki teismų sprendimais, griauni valstybę“, p. Šedbaras gudriai prisimerkęs atkartoja „vieno dienraščio gal šiek tiek sąmokslo teorijas“, kurios akivaizdžiausiai prieštarauja „MŪSŲ“, ne amerikiečių, teismų sprendimams: Ūsas pats nuskendo, o Kedys pats paspringo.

Pritrenkta nuo tokio demagoginio „rato“, skubu priminti, kad pats pirmasis politikas, kuris įsikišo į šią bylą ir yra tas pats ponas Šedbaras.
Būtent Seimo Teisės komiteto pirmininko S. Šedbaro iniciatyva 2010 m. jo komitetas ištyrė teisėsaugos darbą šioje byloje ir pareiškė (cituoju 2010 m. sausio 15 d. BNS pranešimą):
„Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, svarstęs parlamentarų siūlymus išvadoms dėl vadinamosios Kauno pedofilijos bylos tyrimo, įrašė nuostatą, kad generalinis prokuroras Algimantas Valantinas šioje byloje dirbo netinkamai. Taip pat išvados papildytos nuostata, kad Generalinės prokuratūros pareigūnai, Kauno miesto apylinkės prokuratūros pareigūnai, Kauno apygardos prokuratūros pareigūnai, tyrę ir kontroliavę vadinamosios pedofilijos bylos tyrimą, netinkamai atliko jiems teisės aktais pavestas funkcijas“.
Paklaustas, kokie motyvai Seimo narius paskatino į išvadas įtraukti nuostatą dėl asmeninės A.Valantino atsakomybės, S.Šedbaras sakė, jog parlamentarus paskatino ir tai, jog kai kuriems komiteto nariams generalinis prokuroras pasirodė besikratantis atsakomybės.“

Nežinau, ar anuo, kaip niekad ryškiu kišimusi į teisėsaugos darbą  p. Šedbaras, „kaip blogasis politikas, norėjo pasiimti vieną, kitą papildomą visuomenės balsą“, bet žinau, kad po tokio tyrimo aš nebegalėjau nei kaip politikė, nei kaip pilietė stovėti nuošalyje. Ir jei dabar kas paklaustų, kas mane paskatino kištis į šią šiurpią bylą, nedvejodama atsakyčiau: „gerasis – blogasis“ politikas Šedbaras.

O pabaigai – apie tai, kas labiausiai šiurpino laidoje.

Vedančiojo paklaustas, kodėl taip paslaptingai į Lietuvą ir į Kauno teismą buvo gabenama N. Venckienė, štai ką atsakė tuo metu buvęs Kriminalinės policijos vado pavaduotojas, o dabar politikas Vitalijus Gailius: „Šitoje ekstradicijoje buvo pakankamai viešumo. Neatmeskime galimybės, kad skrendant iš JAV buvo galima suplanuoti (!) ir atlikti provokaciją orlaivyje tam, kad orlaivis nusileistų kokioje nors Lotynų Amerikos (!) valstybėje, kuri būtų palanki, ir vėl tektų prašyti ekstradicijos“.
Prokuroras: „Labai teisinga pastaba dėl orlaivio, buvo ieškoma variantų, kaip užkirsti tokiems visokiems dalykams. Tai, ką mes padarėme apie viešąjį saugumą Kauno apylinkės teisme – kiekvienas lankytojas buvo patikrintas fiziškai. Todėl ir nesutriko teismo darbas.“
Paulauskas: „Apie lėktuvus mes šiek tiek gal čia hiperbolizavome…“ 

Komentaras: Nesinori komentuoti tokių liguistų fantazijų, bet po šitos laidos man paaiškėjo, iš kur visos tos neįtikėtinos sąmokslos teorijos „per vieną laikraštį“ leidžiamos po Lietuvą, kokio lygio įtarimus mūsų prokuratūra pateikė JAV ir kodėl ši juos atmetė, kodėl mūsų politikai tokie „nešališki“ ir kodėl MŪSŲ TEISMAI TEISINGESNI UŽ AMERIKIEČIŲ.

Tik vienas dalykas vis dar neaiškus: negi jie nesuvokia, kad šį akivaizdų „stogų važiavimą“ stebi ne tik Lietuvos piliečiai, bet ir JAV žiniasklaida bei senatoriai?

 

Tiesos.lt redakcija   2019 m. lapkričio 18 d. 7:46