ARCHYVAS

2017-05-02. Apie "virusines" temas viešojoje erdvėje ir tuos, kas jas išsuka


 

Apie "virusines" temas viešojoje erdvėje

ir tuos, kas jas išsuka

 

Turbūt niekas neneigs, jog šiandien virusinė tema - tai Telšių mokytoja, Dar anksčiau, neaiškiomis aplinkybėmis kelyje žuvusi mergina, o prieš tai Kėdainių tragedija ir valstybinių įstaigų negalios laikytis mūsų pačių įstatymų. O dar anksčiau Seimo narė Kildišienė, o dar.. ir t.t. ir pan.

 

Visų šių virusinių temų tikslas, kaip tikiuosi suprantate, nėra apšviesti visuomenę apie tai, kas vyksta. Tam pakaktų pranešti vieną kartą, kad sureaguotų tinkami žmonės ir instancijos, ir gana. Na du kartus, patikslinant faktus.

 

Bet gi ne. Temos įsukamos iki isterijos lygmens ir pateikiamos taip, lyg būtų išeinančios iš visų iki tol buvusių galimų ribų, Su Seimo politike viskas aišku - per tą isteriją buvo siekiama diskredituoti valstiečius, kas iš dalies pavyko.

 

Kėdainių tragedija padėjo nuteikti žmones, siekiant lengviau prastumti juvenalinės justicijos pobūdžio įstatymą, dėl kurio, esu įsitikinęs, mes dar žagsėsime ateityje. Tas irgi pavyko.

 

Kelyje žuvusi mergina Strazdauskaitė - istorija susijusi su mistika, kur bandoma pateikti, jog ją užmušė vogtais automobiliais prekiaujanti gauja (uždaužė kastuvu), net nepasinaudojusi tuo vogtu automobiliu. Netelpanti į jokius logikos rėmus.

 

O dabar kas pasakys ko siekiama mokytojos iš Telšių puolimu? Sukelti Lietuvoje baimės atmosferą, kad galutinai ir aiškiai, visiems būsimiems norintiems apie tai kalbėti, būtų pasakyta - homoseksualų tema mokyklose tabu? Kas kalbės - nukentės.

 

Kalbėti gali tik "žinomi žmonės" alia tapinai. Mokyklose apdorosime mokinių sąmonę "žinomų žmonių kalbomis", po kurių jie į viešojoje erdvėje pasirodančią alternatyvią informaciją jau žiūrės pro tų "žinomų žmonių", alia Tapino, akinius, kalbėdami, esą - tai marginalų paistalai.

 

Deja, kai visuomenėje leidžiama kalbėti tik vienai pusei, ir išklausoma tik viena pusė, joje kyla labai neigiamos emocijos ir kol kas dar (kol kas) paslėptas noras radikaliai keisti situaciją, siekiant būti išgirstiems. Ir tą radikalumą sužadina būtent "tapinų sparno" nenoras palaikyti dialogą su kita, "ne tapinų" visuomenės puse.

 

Kai sakau "tapinų sparnas" turiu omenyje ir žiniasklaidą, formuojančią visuomenės nuomonę, ir oficialią valdžios politiką palaikančią tos nuomonės formuotojus, nes, kaip taisyklė, "tapinų sparnas" kovojantis "už pažangą" iš tiesų tėra tik valdžios politikos ruporas, su pažanga teturintis tik tiek bendro, kiek balerina su vėžliu.

 

Jei, žinoma, nelaikytume pažanga rekordinius mūsų tautiečių bėgimo iš šalies tempus, ko pasekoje gerėja (!) "ekonominiai rodikliai". Šie ekonominiai rodikliai iš tiesų vadinami pažanga, atsiejant juos nuo to fakto, kad jie gauti emigravus bedarbiams (dėl ko jų skaičius sumažėjo), o ne gerėjant realiai ekonominei situacijai.

 

Revoliucijos pasaulyje kyla būtent dėl informacinę erdvę valdančiųjų nenoro reaguoti į tai, kas yra sakoma kitos pusės, kol kas gražiuoju, siekiant susišnekėti, atrasti sąlygas dialogui.

 

Kartais tos revoliucijos vyksta ne šalies politinio, o tiesiog teroro lygmeniu, ką šiandien matome vykstant Europos didžiosiose valstybėse, kur radikaliai pasikeitė situacija visuomenės gyvenime, nepasikeitus politinei valdžiai.

 

Ten musulmonai sako europiečiams, sugriovusiems jų valstybes Artimuosiuose Rytuose - nešdinkitės iš mūsų kraštų, leiskite mums tvarkytis patiems be jūsų supuvusios demokratijos, suteikiančios jums galimybę gyventi pagal dvigubus ir net trigubus standartus.

 

Tačiau jų niekas negirdi, žiniasklaida trimituoja apie kažkokius anoniminius teroristus, kurie šiaip, iš dyko buvimo atsisako savo gyvybės, sunkvežimiais rėždamiesi į minią nieko blogo jiems nepadariusių žmonių ir nieko net nereikalauja.

 

Tačiau turėtume prisiminti, jog visos tos minios nieko blogo nepadariusių žmonių išaugino ir išlaiko ir apginkluoja karius, šiandien kariaujančius Artimųjų Rytų, Afrikos valstybėse ir žudančius jų gyventojus musulmonus.

 

Teroristų akimis - "taikių europiečių minios" tai žudikų lizdas, iš kur jie atvyksta į jų valstybes. Tačiau šių jų minčių žiniasklaida nepasakys. Ji pasakys, jog dar vienas savižudis susisprogdino, nusinešdamas su savimi tiek ir tiek gyvybių ar įsirėžė sunkvežimiu į minią. Pasakys, kad bus stiprinamas saugumas dar labiau kontroliuojant ir šnipinėjant savus gyventojus, esą taip kovojant prieš terorizmą. Augindama neapykantą tiems teroristams.

 

Augindama nepakantumą tiems mokytojams, kurie "neteisingai" moko mūsų vaikus, tiems Seimo nariams (-ėms), kurios kažką apgavo įsigydamos savo džipą (nors jokia byla iškelta net nebuvo) ir buvo priverstos atsistatydinti, tiems tėvams, kurie priešinasi prieš "juvenalinės justicijos" lygmens įstatymus ir..ir..ir..

 

Tas daroma "tapinų", įgijusių tam tikros visuomenės dalies pasitikėjimą, rankomis. Jie formuoja viešosios erdvės foną.

 

Tapinai - geriausia prisitaikę prie egzistuojančios valdymo sistemos klounai - neturintys realios valdžios, tačiau turintys eterį ir galintys daryti poveikį bei gaunantys už tai savo atlygį, bet tik tol, kol neperžengia tam tikrų ribų.

 

Kol poveikio kryptis sutampa su valdžios politikos vektoriumi. Kada bus pasiekta ta riba? Kai sumažės juos palaikančių masė - atsakymas akivaizdus. Ką daryti? Atsakymas irgi akivaizdus - tapti "tapinais". Alternatyviais žinoma  :)

 

Vėl prirašiau krūvą.. ir tingiu pabaigt tad galite patys, kiekvienas sau  :)Mintis tokia - kiekviena virusinė naujiena savyje slepia poveikio virusą mūsų mąstymo krypčiai aptariamu klausimu. Arba darome poveikį patys - arba pasiduodame kitų poveikiui. Kito varianto nėra.

Arvydas Daunys